Kunnostustyömaa

Sain käsiini noin 80-90 vuotta vanhan Etelä-Pohjanmaan kansallispukuhameen. Hame on ostettu kirpputorilta 10 eurolla kevättalvella 2012.   Hameessa oli paljon vauriokohtia, hyönteistuhoja ja yleistä kauhtumista. Hame oli pesetetty pesulassa, eikä siinä ollut mitään lika- tai rasvatahroja.

Purin hameen osiksi: Vyötärönauha, nepparit, ripustuslenkit  ja hakaset irti, vekit auki, silitys ja vaurioiden tutkinta. Hamekankaan alkuperäinen koko oli 335 cm leveys ja pituus 85 cm. Vyötärönauhan ympärysmitta 62 cm, mikä on nykynaiselle tosi tosi pieni.

Poistin kankaasta pahimmin vaurioituneen mallikerran, eli leveydestä lähti 36 cm. Silitin kankaan taakse ohuen neulospohjaisen tukikankaan ja parsin hellästi pienempiä vauriokohtia. Parsittuja paikkoja tuli yhteensä 83 kpl. Kolmiosaisissa kuvassa isomman reiän paikkaus.

Vekitin hameen uudestaan mahdollisimman tarkkaan vanhan mallin mukaan. Nyt kuitenkin 80 cm vyötärönauhalle. Käytin uudelleen kasatussa hameessa alkuperäisiä neppareita, hakasia ja ripustuslenkkejä, joissa lukee ”Kotikutomo Helmi Vuorelma Lahti”.

Käänsin hameen helmaa hieman alkuperäistä enemmän, joten käyttöpituudeksi tuli 75 cm.

Tuntui hurjalta korjata hametta, joka on yhtä vanha kuin meidän talo. Ajatella, että tämän kankaan kutonut nainen on kauan sitten kuollut ja hänen lapsensakin ovat kuolleet, mutta kangas ”elää” yhä. Mietin siinä ommellessani, miten älytön on tämän päivän vaatteiden kiertonopeus. Eipä siinä mitään, jokainen voi elää ja kuluttaa tavaroitaan miten haluaa. Minua kiinnostaa tämä vanhempi sortti ja yritän tehdä uusista vaatteista sellaisia, että niissä on jotain kunnostettavaa vielä vuonna 2090.

 

5 thoughts on “Kunnostustyömaa

  1. Moikka Marianne! Hienoa, että pelastit vanhan hameen! Sen verran pitää oikaista, että se on Jurvan, eikä Etelä-Pohjanmaan, mutta siellä Etelä-Pohjanmaallahan se Jurvakin on 🙂

    • Hei Soja! Kiitos oikaisusta. Todellakin, hame on Jurvan hame. Välillä vähän menee mutkat suoriksi, mutta opin koko ajan lisää 🙂 Mukavaa alkavaa syksyä! Marianne.

  2. Upeaa työskentelyä ja erittäin kaunis lopputulos. Oletko käyttänyt hametta usein?

    • Hei Tarja!
      Kiitos kommentistasi. Tämän hameen jälkeen olen tehnyt useita Karkauspäivän hameita ja on kyllä sanottava, että tämä kunnostettu hame on jäänyt varsin vähälle käytölle. Karkauspäivän hameet ovat polvimittaisia ja kevyitä, joten ne ovat arkikäytössä helpompia. Yst terv Marianne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s