Metsurin kesäloma (on ohi nyt)

Mansikoiden säilöminen on helppoa. PAITSI jos on tekemisissä metsämansikoiden kanssa. Tässä työn alla hillo, jossa on litra tavallisia Polka-mansikoita ja litra metsämansikoita. Äkkiseltään kuvittelin, että tulisi tosi hyvää hilloa. Vaan tulikin pistävää ja kitkerää ja esanssista. Mitä tapahtui? Tapahtui se sama kuin just eilen illalla metsämansikkamehun teossa: Ensin mehu on ihanaa ja makeaa, ja kohta se on kitkerää ja pahaa. Mitä tapahtui??

Miksi metsämansikka mua näin koettelee? Valutin mehun harson läpi, mutta siementen pois siivilöinti ei ole kitkeryyden avain. Lieko se on niin, että metsämansikka ei kestä kuumentamista? Seuraavaksi kokeilen mehun kylmäpuristamista sekä mansikoiden  soseuttamista. Tällaisia virityksiä ei saa säilymään kellarissa, mutta onneksi on nuo kaksi pakastinta 🙂

Koskapa tänä kesänä sateisia päiviä riittää, eikä ulkona tule turhia grillailtua, on aikaa tehdä uuniruokia. Tässä on Riistakanan alkutilanne. Olen metsästänyt lihatiskistä kokonaisen maustamattoman broilerin (hinta noin 7 e). Marinaadissa rypsiöljyä, aurinkokuivattuja tomaatteja, suolaa, sinappia, hunajaa, ropsaus grillimaustetta, iso valkosipulin kynsi ja täyskäsi tuoreita yrttejä. Ainakin tässä on rosmariinia, rakuunaa, timjamia, salviaa ja lipstikkaa. Sitten paistan uunivuuassa 225 C 20 min ilman kantta, sitten tunti 175 asteessa kannen alla. Paistamisen loppuvaiheessa on suotavaa hulauttaa mukaan desin verran kuohukermaa. Tästä riistakanasta tuli ihan ok-hyvää, mutta ensi kerralla laitan edellämainittujen mausteiden lisäksi vielä töpsäykset vahvaa currya, inkivääriä ja jos maustaminen lähtee ihan lapasesta, niin mustapippuriakin. Eli ei mitään less-is-more-humpuukia, vaan kaikkea paljon. Riistakanan idea tuli opiskeluaikana 90-luvun lopulla, kun ajattelin että olis kiva laittaa riistaruokaa, mutta eihän mulla mitään riistaa ollut. Resurssien vähyys lisää aina kuvittelukykyä, ja niin tuli laitettua tätä riistakanaa sitten. Tämä on oikein hyvää esim katajanmarjalla, rosmariinilla, valkosipulilla ja suolalla marinoituna. Paistinliemeen voi silloin laittaa vaikka pari rkl pihlajanmarjahilloa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s