Ajatuksia etelästä pohjoiseen

madeira kukkaKävin perheeni kanssa Madeiralla hiihtolomalla. Oi, oli mukava lomareissu. Madeira on Portugalille kuuluva saari Kanarian saarten pohjoispuolella. Luonnon ja nähtävyyksien ihmeellisyydestä varmasti löytyy netistä paljon juttuja, joten minä en ala hehkuttamaan niitä.

Monessa kohtaa tuli mieleen, että madeira monteMadeira on jotenkin tutun oloinen. Se on kuin Toive-Suomi parhaimmillaan, hyvästä kulmasta katsottuna. Siellä kauppiaat eivät myyneet väkisin mitään vaan iloinen turisti sai itse hakeutua haluamiensa tavaroiden ja palveluiden äärelle. Ihmiset olivat ystävällisiä ja palvelualttiita. Yleinen hintataso ei ajanut meitä konkurssiin. Puistot olivat hyvin hoidettuja eikä graffiteja ollut missään. Ihmiset olivat ystävällisiä lapsille. Monessa kohtaa mietin, että olispa meilläkin tällaista!

Elämys oli jotenkin epäilyttävän siloinen ja ”tasaväinen”. Kun asiaa tarkemmin mietin, niin en nähnyt Madeiralla yhtään musliminaisen päähuivia enkä yhtään turkkilaista döner-kebab-burger-pita-ruokapaikkaa. Outoa. Ei yhtään kiinalaista tai thairavintolaa.

Iltaisin liikkuessani en nähnyt yhtään kerjäläistä tai prostituoitua. Enkä yhtään nuorisojoukkoa syljeskelemässä. En yhtään humalaista. Ei ollut yhtään uhkaavaa tai tungettelevaa tilannetta, ei edes silloin kun liikuin yksin. Ei ollut mitään sellaisia ikäviä tilanteita joita osaa odottaa kun lähtee reissuun.

Kaikki tuntuivat olevan portugalilaisia: fiinit bisnesmiehet ja -naiset, puutarhurit, taksikuskit, tarjoilijat, bussikuskit, kaikki. Madeira on todella eurooppalainen paikka, eurooppalaisempi kuin Eurooppa. Ihmettelin, miten se on pystyttykin pitämään niin ….tasalaatuisena. Miten ja miksi? Onko taustalla poliittinen rajaus niinkuin Ahvenanmaalla (Tänne saa asettua vain nämä ja nämä vaatimukset täyttävä ihminen)? Vai onko kyse maantieteellisestä eristyksestä (mihin en kylläkään usko, sillä onhan Suomikin maailman kylmällä laidalla melkein eristyksissä) vai onko Madeiralla niin kova paikallinen yhtenäisyys, että siellä ei ole muualta tulleille sijaa?

Madeiralla oli miellyttävää ja turvallista. En tiedä oliko se jotenkin epäilyttävää nauttia tilanteesta, jossa oltiin miellyttävän eurooppalaisen valtakulttuurin keskellä, ilman etnisiä vähemmistöjä. Outo tunne. Hämmentävää. Mutta yksi vähemmistö siellä osui kyllä iloisesti silmään: Saari on selvästikin gay-frindly 🙂

Kun matkustaa Pietariin, näkee siellä pääkadulla toinen toistaan upeampia nuoria naisia. 180 cm + korot ja niin hienostuneita ja upeita naisia, että huh huh. Ja Italiassa sama fiilis: Tyrmäävän tulisia seksikkäitä naisia silmänkantamattomiin. Suomalaista metsäläistä heikottaa. Mutta Madeiralla oli kotoisa olo: Tömäköitä reiteviä naisia, isoja neniä ja hasottavia hiuksia. Vähän kuin sellaisia varaosista koottuja arkinaisia: Ladasta korvat ja mersusta nokka. Sellaisia naisia, jotka eivät sipsuta silkissä, vaan reilusti tarttuvat töihin. Ja naisia ja miehiä, heitä oli kaikissa töissä. En erottanut saarella miesten ja naisten töitä.

Oli tosi jees reissu. Ajatukset jäivät surraamaan, mutta sehän on ihan hyvä 🙂

3 thoughts on “Ajatuksia etelästä pohjoiseen

 1. Hei Marianne,

  Kun luin tämän ymmärsin, että sinun mielestäsi etniset vähemmistöt ovat pelottavia ja tuottaa ikäviä tilanteita kun matkustat. Miksi itse luokitelet turkkilaisia ja musliminaisia samaan ryhmään kuin kerjalaisia, humalaisia, ja prostituoituja? Minkälaisia huonoja kokemuksia sinulla on ollut, että sinua pelottaa kun näet musliminaisia tai turkkilaisia?

  Kun kirjoitit ”Madeiralla oli miellyttävää ja turvallista. En tiedä oliko se jotenkin epäilyttävää nauttia tilanteesta, jossa oltiin miellyttävän eurooppalaisen valtakulttuurin keskellä, ilman etnisiä vähemmistöjä.” ymmärsin, että Madeiralla oli sinun mielestäsi miellyttävä ja turvallista koska etniset vähemmistöt puuttuivat. Oletko sitä mieltä, että etniset vähemmistöt ovat syypäitä siihen, että joissakin Euroopan kaupungeissa/turistikohteissa ei ole turvallista?

  Kirjoitit, että ”Monessa kohtaa tuli mieleen, että Madeira on jotenkin tutun oloinen. Se on kuin Toive-Suomi parhaimmillaan, hyvästä kulmasta katsottuna.” Onko sinun Toive-Suomi sellainen jossa ei ole etnisiä vähemmistöjä?

  Olet minun mielestäni ihminen joka ei luokittele ihmisiä heidän etnisen taustan mukaan, mutta olin tosi hämmentänyt kun luin blogikirjoituksesi.

  John

  • Heippa John!

   Kiitos palautteestasi. Sainkin toiselta kirjoittajalta samansuuntaisen viestin. Oli hyvä saada kommentteja.

   Siis: Minusta oli hämmentävää olla Madeiralla. Hienoa ja hämmentävää. Madeira oli niin omituisen ja epätodellisen ”tasavärinen” ja tasalaatuinen. Niin kristillinen, niin valkoihoinen, niin portugalilainen. Pohdin sitä kirjoituksessani. En tajunnut saaren tasalaatuisuutta siellä, vaan se hiipi hiljalleen ajatuksiini. Miten ja miksi siellä olikin sellaista? Pohdin, että onko se epäilyttävää viihtyä paikassa, joka on niin tasalaatuinen.

   Palautteiden pohjalta muokkasin kirjoitusta hieman. Muslimihuivit ja ikävät asiat eivät liity mitenkään yhteen, joten laitoin ne erillisiin kappaleisiin. Ne eivät alunperinkään olisi kuuluneet samaan asiayhteyteen, joten korjasin tilanteen. Siis moka, jonka korjasin. Jaksaisitko sinä vilkaista vielä juttua, että onko se sinusta nyt selkeämpi, jos satuit lukemaan sen vanhan version.

   On mukavaa, että on eri kulttuureista tulevia ihmisiä ympärillä. On mukava matkustella ja on mukava, että Suomessa käy matkustajia ja että tänne myös jää asumaan ihmisiä muualta. Minustakin olisi mukava asua ulkomailla. Madeiralla koin tilanteen, jossa olin todella ”sekoittumattomassa” kulttuurissa, ja siellä oli miellyttävää. Se on hämmentävä kokemus. Omituinen. En pohdi hyvää tai pahaa, oikeaa tai väärää. Se oli vain outoa.

   Ja toinen pointtini on: Kun matkustaa ”etelänmaihin” (Suomesta katsoen varsin laaja ala maailmasta on ”etelänmaata”), niin sitä on jo oppinut odottamaan, että turistille pakkomyydään kaikenlaista ja että naisena ei saa olla rauhassa. Sex, yes? Kävin muutama vuosi sitten Egyptissä, ja siellä olo ei ollut miellyttävää. Minulla ei ole mitään egyptiläisiä ihmisiä vastaan, mutta en halua mennä enää Egyptiin. Pakkomyyntiä, koskettelua, aggressiota. Sanon vain, että minä en halua enää mennä sinne. Kanarialla saa melkein yhtä ikävää kohtelua. Tarjoilija yrittää työntää tikkarin aikuisen naisen suuhun jos miestä ei ole vieressä. Disco together, yes? Odotuksista poiketen mitään tällaista ei ollut Madeiralla.

   Saako tällaisia asioista sanoa ja pohtia ääneen? Saako tällaisesta ääneenajattelusta heti PS-leiman otsaansa? Onko tällainen pohdinta väärää ajattelua? Sitä mietin itsekseni.

   Madeira oli Toive-Suomi sillä tavalla, että siellä oli kaunista, rauhallista ja turvallista. Jokainen maa varmaan toivoo noita asioita. Yksikulttuurisuus ja monikulttuurisuus ei ole avain eikä este kauneuteen, rauhallisuuteen tai turvallisuuteen. Lisäksi Madeirassa oli Toive-Suomea se, että siellä oli lämmintä. Raastava pakkanen tai polviin asti ulottuva loska ei ole Suomen parhaitaa puolia. Madeira oli kuin ympäri vuoden jatkuva Suomen kesäkuu. Kukapa siitä ei pitäisi?

   Oli hämmentävä matka. Ihana, kaunis, hämmentävä matka. Suosittelen!

 2. Moi Marianne,

  Kiitos vastauksestasi ja minusta sinun ajatukset tuli nyt paljon selkeämmin esille. Olen sama mieltä, että ”yksikulttuurisuus ja monikulttuurisuus ei ole avain eikä este kauneuteen, rauhallisuuteen tai turvallisuuteen”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s