Viikunasta villahousu, taide-elämyksestä täpinä

Sain joululahjaksi lipun Hair-musikaaliin Lahden kaupunginteatteriin. Kiitos lahjasta! Istuimme iloisen seurueen kanssa paikoillemme ja katselimme, kun maastopukuasionen Hector lauleli kadonneista kukista.

Sitten lavalle juoksi iso lössi kauniita nuoria mimmejä ja kosseja, kaikilla pitkät tukat hulmuten. Oli batiikkivärjättyjä vaatteita, iloista ja kirjavaa. Hippejä.

Musiikki oli hyvää ja lavalla oli kova meno päällä. Yleisöä osallistettiin. Nnnggh, painauduin syvemmälle penkkiini. Huomasin, että näytöksen aikana ympärilläni osa ihmisistä pyyhki silmiään ja lauloi mukana. Yleisöä kannustettiin yhteislauluihin ja osa porukasta antoi tulla oikein koko proletaarisella voimallaan. Lavalta näytettiin sormilla peace-merkkiä, ja yleisöstä näytettiin sormimerkkejä takaisin. Hairin tarina oli selvästi monelle ennestään tuttu ja heillä oli siihen jonkinlainen side tunteen tasolla. Tai ehkä jopa sellainen mahtava yhdistävä sukupolvikokemus. Minä huhuilin sukupolvien välisen kuilun väärällä puolella ja olin ihan pihalla. Näin vain ihmisiä lavalla juoksentelemassa, yritin saada sanoista selvää, pysyä perillä henkilöistä ja kuuntelin kivaa musiikkia.

Hairissa minulle kirkastui yksi asia: Kulttuurin miesvetoisuus tässäkin kohtaa. Musikaalissa oli kaksi päähenkilöä: Tummatukkainen mies ja vaaleatukkainen mies. He kipuilivat armeijan kanssa. He tekivät näkyväksi nuorison mieliä kuohuttaneet tunteet. Naisten osa oli olla a)sankarille paksuna b)sankarin äiti c)mustaihoinen d)sotatantereella kulkeva puhdas enkeli. Äh, taas tätä samaa.

Kulttuureissa ja virtauksissa on niin usein tämä sama kuvio: Miehet riehuvat ja naiset näyttävät teemaan sopivilta. Onko naisen kannalta juurikaan väliä, että istuuko hän nahkavaatteissa moottoripyörän takaritsalla vai seisooko hän skeittihenkisesti pukeutuneena rampin reunalla? Onko hän batiikkivaatteissaan raskaana hulttiohipille vai glitterivaatteissaan jalkapallotähdelle? P**kanmarjat, sitä samaa se on, olla tunnelmaa kannatteleva statisti, sivuhenkilö.

Sain Hairista musiikillisen elämyksen ja roskan silmääni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s